8. národní finále technických nadšenců, zvědavců a talentů T-PROFI CzechSkills Junior 2024

Mechanika a elektroinstalace, ale také 3D tisk a umělá inteligence tvořily letošní soutěžní disciplíny na 8. národním finále T-PROFI, které se konalo 17. – 18. června 2024 v Hotelu Aquapalace Praha za účasti 127 finalistů. 

Zástupce Moravskoslezského kraje, tým LIFT COMPONENTS s.r.o. se studenty Střední školy techniky a služeb, Karviná, a žáky ZŠ Majakovského, Karviná Mizerov, vybojoval v tomto klání krásné 4. místo.

Zadání soutěže spočívalo v montáži a oživení modelu elektromobil mCar Merkur společně s dobíjecí a servisní stanicí. Kvalita a čas byly společným nepřítelem všech 13 týmů.

Pro model auta mCar Merkur si každý tým v rámci přípravy navrhl a na 3D tiskárně vytiskl vlastní nárazníky. Na soutěžním finále pak vůz unikátními nárazníky s osvětlením osadil. Další součástí modelu byla dobíjecí a  servisní stanice na výměnu kol ze součástkové základny stavebnice Merkur. Ve spolupráci s ČVUT byly i letos na míru T-PROFI připraveny elektronické součástky a řídící jednotka Arduino. V samotném závěru tak ve finálové jízdě zručnosti závodilo 13 originálních modelů mCar.

Atmosféra na soutěži si nezadala s letošním květnovým hokejovým šampionátem. Týmy, tvořené žáky základních a středních škol, pod vedením kapitána ze spolupracující firmy, bojovaly naplno do poslední minuty. I letos přijel o vítězství bojovat kromě českých týmů také polský tým společnosti AMS ze Swidnice.

A výsledky?

  • Na prvním místě se umístil tým Libereckého kraje – společnosti ZF Automotive Czech s.r.o. SPŠ strojní a elektrotechnická a VOŠ Masarykova, Liberec, ZŠ 5. května, Liberec.
  • 2. místo Jihočeský kraj: EGE, spol. s r. o. SPŠ SE Dukelská 13, České Budějovice ZŠ Dukelská 11, České Budějovice
  • 3. místo Královéhradecký kraj: TE Connectivity Trutnov s.r.o. SPŠ Trutnov, Školní 101 Základní škola Svoboda nad Úpou.

Celkové výsledky https://www.czechskills.cz/t-profi/

Všechny střední školy z finále T-PROFI CzechSkills Junior 2024 budou osloveny s nabídkou účasti v soutěži Mechatronik junior CzechSkills. Vítěz se bude připravovat na EuroSkills 2025 v Dánsku.